Amenajarea locuinței presupune un plan bine pus la punct, atenție la detalii și stabilirea elementelor absolut necesare pentru confortul tău.
Care sunt culorile pe care să le aleg? Cum să fie canapeaua? Dar mobilierul pentru living? Cum va arăta camera copilului?…Cu siguranță sunt întrebări pe care mulți dintre voi vi le puneți atunci când vă mutați într-o locuință nouă.
Designerii de interior cunosc întrebările de acest gen și frământările clienților, tocmai de aceea ce trebuie să știți de la început este faptul că decorarea este mai puțin despre intuiție și mai mult despre metodele de management al proiectelor complete cu planuri, foi de calcul, liste de activități, iar în final randări 3D pentru a vedea exact cum va arăta locuința ta la finalul amenajării.
Prin detalierea fiecărui aspect al amenajării interioare, designerii de interior urmăresc progresul lucrării și pot menține un plan de decor la program și bugetul stabilit.
Iată care sunt pașii pentru amenajarea unei locuințe de la început până la sfârșit folosind o abordare de management de proiect.
Alege să fii inspirat!
Primul pas este să îți stabilești care este stilul de amenajare pe care ți-l dorești: clasic, modern, tradițional, contemporan, minimalist, industrial, scandinav, rustic, eclectic, glam sau o combinație între acestea. Cum faci asta? Căutând pe internet fotografii care să te inspire în alegerea stilului potrivit dorințelor tale. În acest fel poți identifica și ce articole îți atrag atenția și care pot fi utilizate ca elemente de bază pentru planul dvs de design.
Stabilirea unui buget pentru amenajarea interioară
După ce te-ai documentat și ai ales stilul dorit, înainte de următorul pas este esențial să îți stabilești un buget în care ți-ai dori să te încadrezi cu amenajarea pentru a ți se propune elemente potrivite nevoilor tale.
Alege designerului de interior
Serviciile oferite de un designer de interior
După prima etapă, consultația și stabilirea nevoilor și dorințelor tale, designerul de interior te poate ajuta cu următoarele servicii:
- Proiectare – realizată pe baza măsurătorilor realizate la fața locului;
- Recomandări și selecția produselor necesare pentru amenajarea locuinței;
- Urmărire șantier și implementarea proiectului.
Acestea sunt cele trei etape care te vor scuti pe tine de cheltuieli nejustificate, de timp pierdut și de achiziționarea unor obiecte neinspirate.
Ce conține proiectul?
Proiectul este baza de la care se pornește amenajarea și la care se vor raporta toți cei implicați în decorarea locuinței tale. Proiectul te ajută și pe tine să vezi cum va fi organizată locuința.
Proiectul conține planuri în care sunt evidențiate compartimentarea spațiilor, poziția prizelor, surselor electrice și a corpurilor de iluminat, modul de deschidere al ferestrelor și al ușilor, poziția surselor de căldură și a centralei termice, precum și așezarea în plan a mobilierului cu dimensiunile potrivite spațiului și prezența unor elemente ambientale.
Proiectul se realizează având în vedere bugetul tău și va ține cont de dorințele sugerate designerului încă de la prima întâlnire.
Randări 3D
Proiectul de amenajare interioară conține și planșe 3D sau randări, ele oglindind amenajarea finală. În acest proiect și randare, designerul va ține cont de bugetul tău și vei identifica în el inclusiv indicații de culori și texturi, mobilier, obiecte de decor, perdele și draperii, precum și obiectele sanitare, electrocasnicele, corpurile de iluminat și alte elemente necesare unei amenajări interioare.
Cu un astfel de proiect, designerul de interior îți va explica cum a gândit amenajarea în care a ținut cont de nevoile, dorințele, dar și de bugetul tău.
În această etapă se pot face modificări, în cazul în care acestea sunt necesare.
Etapa de selecție a produselor, execuție și implementare a proiectului
Pentru a te bucura de o locuință perfect funcțională, plăcută, potrivită nevoilor și confortului tău, o altă etapă importantă este cea de selecție a produselor, de execuție și implementare a proiectului.
În această etapă pot fi două situații:
- Designerul alege tot după ce s-a sfătuit cu clientul
- Designerul alege împreună cu clientul produsele direct din magazine.
Oricare ar fi alegerea, urmărirea proiectului este esențială pentru că ajută în decizia finală.
Pe lângă munca de selecție a produselor, dsignerul de interior merge și pe șantier pentru a ajuta echipa de execuție să respecte planul și să se asigure că a înțeles corect implementarea acestuia.
Oricare ar fi alegerea ta, atunci când vine vorba de amenajarea unei locuințe,
scopul principal trebuie să fie ca totul să fie funcțional, confortabil și să respecte bugetul stabilit de tine.
Related Posts
IDEI esențiale pentru amenajarea locuinței
Amenajarea locuinței presupune un plan...